Arcaphobia fobija

strah od korištenja bankomata krajem mjeseca


(podrijetlo, izved: arca - sef ili riznica)



Arkafobija se najčešće razvija tijekom studenstskih godina kad kartica za bankomat manje označava sredstvo za pristup novcu, a više trofej koji simbolizira odraslu dob. Loše gospodarenje sredstvima, sastavni dio studenstske prisege, često ima za posljedicu prve znakove arkafobije.

Ako tu bolest ponesete sa sobom u kasniji život, simptomi mogu biti okrutni. Bolesnici imaju običaj ne odlučiti se za bankomat ispred kojeg je red, a sigurno nikad neće koristiti bankomat u trgovini. Ako arkafob doista mora učiniti zaokret od 180 stupnjeva s bankomata u kojem nema novca, često ga je moguće čuti kako psuje prije mrmljanja nečega.
U konačnici, jedini lijek je kontrolirati svoj novac, što je za arkafobe jednako bilježenju broja udaha koji učine svaki mjesec, a da ne prijeđu deset tisuća, to se neće nikada dogoditi. Nevjerojatno, tvrdi se da je milijunski vlasnik trkaćih konja, Aga Sahga, pomalo arkafob, te otuda imena njegovih konja (Nedovoljna sredstva, zatim trostruki pobjednik konjičkog derbija u Epsomu, Obratite se banci). Arkafobi obično u siječnju spavaju zimski san.