Bananofobija



Kalijem bogate banane, zbog svog okusa, ali i zdravstvenih pogodnosti, veoma su poželjna vrsta voća, ali za neke, jesti banane ili biti u njihovoj blizini predstavlja pravu traumu. Da, istina je i ne govorimo o ljudima koji odstranjuju bananu iz voćne salate zato što im se ne sviđa, već o osobama koje imaju strah od banana, poremećaj poznat kao bananofobija.

Prema magazinu “Vice”, neke osobe imaju toliki strah od žutih banana da ne mogu čak ni proći pored police u kojoj se nalaze banane u supermarketu. To je isto kao i mnoge druge fobije, arahnofobija (strah od pauka), agorafobija (strah od boravka u pretrpanim mjestima), te poremećaj koji paralizira, ofiofobija ili strah od zmija.

“Vice” izvještava da je ovaj strah uglavnom posljedica lošeg iskustva iz djetinjstva, kada roditelji prisilno pokušavaju da hrane djecu bananama. Tako miris, kora ili gledanje drugih kako jedu banane kasnije kod djece izazivaju neugodan osjećaj u želucu, mučnine i gušenje koje, ako se ne poduzme nešto, s vremenom eskalira. Neki reaguju napadima panike, a mnogi ne mogu ni boraviti u istoj prostoriji gdje su banane.

Banane nisu jedina vrsta namirnice koja izaziva ekstremnu fobiju. Postoji širok spektar strahova od hrane, najčešće kod djece, popraćenih anksioznošću, napadima plača i povraćanja. Studija koju je Žurnal terapijskog ponašanja i eksperimentalne psihijatrije objavio 2002. godine potvrđuje da strahove od hrane ili averziju na hranu ne treba olako shvatati. Iako su mnoge druge fobije opisane u liječničkoj literaturi, možda nijedna nema ozbiljne zdravstvene posljedice kao fobija od hrane, jer prekomjeran, stalan strah i izbjegavanje žvakanja ili gutanja hrane, odnosno pića, nikako nisu pogodni za zdravlje, objašnjava izvještaj.

Neki strahovi mogu dovesti do čak ozbiljnijih problema. Poremećaji hranjenja generalno se javljaju kod oko 25 % djece, pa mogu uzrokovati značajan gubitak tjelesne težine, različite zdravstvene probleme, te poremećaje u razvoju i ponašanju, kao što je bulimija i anoreksija.